poniedziałek, 3 listopada 2014

Odchudzanie i zdrowy styl życia

Właściwości albo zastosowanie

Surowcem pokrzywy jest liść i korzeń. Zawierają one witaminy: C, K i B2, sole mineralne, związki żelaza, potasu, wapnia i dodatkowo rozpuszczalną krzemionkę. Korzenie kliknij tutaj pokrzywy mają działanie moczopędne lub ściągające. Liście zaś działają moczopędnie, przeciwgośćcowo i przeciwbiegunkowo oraz hamują krwawienia. Pobudzają krążenie krwi oraz wzmacniają cały organizm. Obniżają również poziom cukru we krwi bądź ciśnienie.


Zewnętrznie stosowana jest do okładów i obmywa owłosionej skóry głowy (łupież, łojotok). Używana także do płukania jamy ustnej w stanach zapalnych i dodatkowo w bólach mięśniowych i stawowych.


Sposób parzenia pokrzywy

Czubata łyżeczka suszu wystarcza na filiżankę dobrej herbatki z pokrzywy. Zalewamy wrzątkiem (temperatura wody ok. 96 °C) bądź zaparzamy około 5 minut. Mocniejszy napar uzyskamy wydłużając czas do 10 minut. Parzymy pod przykryciem. Pić 2 do 3 razy dziennie po filiżance naparu pomiędzy posiłkami.


Sałatka z pokrzywy?

Z młodych pędów pokrzywy da się także przyrządzić sałatkę jarzynową, smakiem przypominającą szpinak. Także bardzo cennym dla naszego zdrowia „napojem” może być sok z pokrzywy z dodatkiem miodu, który działa na organizm wzmacniająco.Trzeba młode pędy pokrzywy zmiażdżyć lub wycisnąć sok do ostatniej kropli, dodać miód. Taką kurację wiosenną prowadzimy przez 2 tygodnie wypijając po pół szklanki soku dziennie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz