środa, 2 kwietnia 2014

Odchudzanie i zdrowy styl życia!

Czym się różni cukier trzcinowy od cukru białego?

Cukier biały albo inaczej buraczany jest produkowany z buraka białego, bez problemu go rozpoznać Jędrzejów - rowery na celowniku po białej, krystalicznej konsystencji. Cukier trzcinowy dzięki zawartości melasy zachowuje swoją brązową barwę i jest bardziej lepki. Cukier biały jest bardziej kaloryczny czy pozbawiony wartościowych pierwiastków w przeciwieństwie do cukru trzcinowego który wydaje się mniej kaloryczny o ok. 23 kcal/100g. Cukier trzcinowy zawiera m.in takie pierwiastki jak:


Ze względu na większą zawartość minerałów bądź mniejszą kaloryczność wybór jest oczywisty i wyraźnie wskazuje na przewagę cukry trzcinowego nad białym. Uważaj chociaż na podróbki, zwykle cukier tzw. Brązowy, zabarwiany jest karmelem i nie ma nic wspólnego z cukrem trzcinowym. Pamiętaj że najlepiej jest słodzić miodem ale jeśli nie tolerujesz jego smaku czy pozostaje ci wybór między cukrem białym a trzcinowym to znacznie cukier trzcinowy będzie lepszym wyborem.


.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz